Microsoft Product Activation server reachability

Scott Howard scott at doc.net.au
Fri Jan 11 06:55:10 UTC 2013


Working now, tested from 3 hosts on different networks on both 80 and 443 :

$ telnet wpa.one.microsoft.com 443
Trying 94.245.126.107...
Connected to wpa.one.microsoft.com.
Escape character is '^]'.


  Scott


On Fri, Jan 11, 2013 at 12:02 AM, Ben Carleton <carleton at vanoc.net> wrote:

> ----- Original Message -----
> > From: "Nathan Anderson" <nathana at fsr.com>
> > To: "nanog at nanog.org" <nanog at nanog.org>
> > Sent: Thursday, January 10, 2013 11:24:16 PM
> > Subject: Microsoft Product Activation server reachability
> >
> > Anybody else having a problem reaching (what appears to be) the sole
> > Microsoft Product Activation server (wpa.one.microsoft.com)?
> >
> > $ ping wpa.one.microsoft.com
> > PING wpa.one.microsoft.com (94.245.126.107): 56 data bytes
> > 36 bytes from 213.199.189.41: Communication prohibited by filter
> >
> > I get this sourcing from our network, from AT&T 3G, and from ye
> residential
> > DSL connection located in the greater Seattle area. They aren't simply
> > source-filtering. Either that or they are source-filtering for 0.0.0.0/0
> .
> >
> > This is apparently the only server/IP they have set up to respond to
> these
> > requests. wpa.one.microsoft.com resolves to that IP via every DNS server
> > I've tried (so no round-robin A records), Microsoft products that need to
> > activate over the internet only try to resolve that FQDN, and I've looked
> > for others without success (wpa.two.microsoft.com isn't valid, for
> example).
> >
> > --
> > Nathan Anderson
> > First Step Internet, LLC
> > nathana at fsr.com
> >
> >
>
> I am seeing the same from NYC metro. According to MS (
> http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb457159.aspx#ECAA), access to
> that host on 80 and 443 is all that should be required to activate. (and
> wpa.one.microsoft.com has no AAAA, go figure)
>
> [ben at razor ~]$ ping wpa.one.microsoft.com
> PING wpa.one.microsoft.com (94.245.126.107) 56(84) bytes of data.
> From 213.199.189.41 icmp_seq=2 Packet filtered
> ^C
> --- wpa.one.microsoft.com ping statistics ---
> 6 packets transmitted, 0 received, +1 errors, 100% packet loss, time 5260ms
>
> [ben at razor ~]$ telnet wpa.one.microsoft.com 80
> Trying 94.245.126.107...
> ^C
> [ben at razor ~]$ telnet wpa.one.microsoft.com 443
> Trying 94.245.126.107...
> ^C
>
> -- Ben
>
>


More information about the NANOG mailing list